Jánosa Ákos: Nem szabad ilyen hibákat elkövetni

Jánosa Ákos: Nem szabad ilyen hibákat elkövetni

Jánosa Ákos és Ruboczki Attila szorgalmasan tanulja a Peugeot 208 R2-es versenyautóját, de Ákos, Salgótarjánban kettőt is hibázott rögtön a verseny elején, ami alapjaiban változtatta meg a nógrádi versenyhétvégéről szőtt terveiket. Szombathelyen viszont már egy újabb kihívással kell szembe néznie Ákosnak, hiszen az új autója alá beszerelnek egy zsír új murvás futóművet, amit a nulláról kell majd a saját kezéhez és lábához hangolnia. Jánosa Ákossal beszélgettünk.
 

A Miskolc Rallye a tanulás jegyében telt el nektek. Mi volt a terv Salgótarjánban?
Berényi Lacival próbáltuk meg a rajt előtt alaposan átbeszélni a pályákat, vele közösen készültünk, ami arra mindenképpen jó volt, hogy Laci megnyisson egy új szemléletet előttem a pályafelírás, valamint az aszfalton való helyezkedés tekintetében. Ezek a dolgaink jól sikerültek, de magával, a versennyel nem vagyok elégedett.

Miért is?
Az első gyorsasági szakaszon elkövettem egy hibát. Történetesen azt, hogy a vizes, ködös és hideg, első reggeli gyorsasági szakaszon nem állítottam át a Peugeot 208 R2-nk futóművét a vizes körülményekhez, így Kazáron száraz beállításokkal abszolváltuk, a szakaszt. A versenyre én egy viszonylag kemény futóművet választottam a jó minőségű aszfalt miatt, így minden kanyarban alulkormányozott volt a kocsink. Amint megpróbáltunk befordulni bármelyik kanyarba, azonnal eltolta az orrát, ami meg is látszott a stopperen. Nem gondoltam végig a dolgokat. A gumin puhítottunk, de a futóművön nem. A második gyorsasági előtt rájöttünk a hibára, így Cered már sokkal jobban sikerült. De mérges voltam saját magamra mindezek miatt, ezért Cereden berajtoltam, amiért természetesen megbüntettek. Plusz tíz másodperc… Ez a két hibám mintegy 20-25 másodpercnyi hátrányt jelentett nekünk. Sámsonházán végre elkezdtük azt a tempót autózni, amit szerintem biztonságosan tudtunk, ez pedig arra volt elég, hogy a 16. helyről fölkapaszkodtunk az abszolút hetedik helyre, a verseny legvégére. Voltak jó részeredményeink, amik bíztatóak, többször is sikerült a dobogó közelébe férkőznünk, Cereden negyedik helyeket autóztunk. Van még némi lemaradásunk, de ha nem követünk el a mostanihoz hasonló hibákat, akkor szerintem már nem vagyunk messze a márka és kategóriatársainktól, csupán másodpercek választanak el minket egymástól. Csomós Mixi bődületesen gyors volt. Egy-két másodpercet még meg tudok találni a pályákon, hogy hol vesztegettem el azokat, de Cereden, tíz másodpercet nem igazán tudnék megtalálni, hogy hol hagyhattam el. Mixiék brutálisan gyorsak, Ifj. Kanyikék és Trencsényiék nagyon gyorsak, Berényi Laci szintén az, ha minden rendben van neki, reálisan nézve magunkat, jelenleg az ötödik hely környékére tenném a mezőnyben. A gyorsaságikon természetesen tanuljuk a kocsinkat, közel járunk azokhoz a beállításokhoz, ami nekünk jók lehetnek és ebben most, Salgótarjánban is tudtunk fejlődni. Mindent összevetve azonban nem vagyok elégedett a hétvégénkkel, mert minden momentum komolyan számít egy ilyen nívós mezőnyben, ilyen hibákat nem követhetek el, mint legutóbb, ha a céldobogón is jó kedvűen szeretnénk átgurulni. Nincs lehetőség a hibázásra, ha az első ötben szeretnénk lenni, akkor a gyorsaságikon és a verseny többi pillanatában sem engedhetjük meg a lazaságot és a figyelmetlenségeket.

Szombathelyen kiköszörülhetitek a csorbát. Ott lesztek májusban?
Igen, elutazunk a murvára. Ez megint egy új lecke lesz ezzel az autóval, mert az Iseum Rallye-ra alá kerül egy murvás futómű, egy teljesen alap beállítással, amit a saját stílusomra kell majd hangolni. Éppen ezért fogunk egy nagyot tesztelni a rajt előtt, de biztos vagyok abban, hogy még a versenyen is keresgélni fogjuk az ideális beállításokat. Igyekszünk majd jól szerepelni, de fontos lesz, hogy rátaláljunk a legjobb, a számunkra legideálisabb beállításokra. Ez és a biztos célba érkezés lesz a legfontosabb feladatunk.

Rallye2.hu – Salánki Gábor
2017. május 17. interjúk, Rallye2
vissza

Marco Racing Team Kft 2018 ©

Az oldalon található szöveg, kép és videóanyag szerzői jog védelem alatt áll. Bármilyen felhasználásuk más oldalakon csak az oldal tulajdonosának írásos beleegyezésével lehetséges!